Inna_odInnych gotuje… 3

Dzisiaj trzecia odsłona „Inna_odInnych gotuje…”. Tym razem zaprezentuję Wam pomysł na prosty i smaczny obiad :)

Serduszka sadzone

 Składniki:

parówka
wykałaczka
jajko

Naciąć parówkę wzdłuż (ale nie do końca!) tak by powstały dwa paski złączone na jednym końcu. Wywinąć oba paski parówki na drugą stronę, tak by powstało serce i spiąć wykałaczką.

Na rozgrzany tłuszcz położyć przygotowane serce i ostrożnie wbić w nie jajko. Posolić i smażyć aż jajko się zetnie.

Przepis „pożyczyłam” od chłopaków z 5 sposobów na… :) Jeśli chcecie, zobaczcie film, jak to serduszko przygotowuje Primosz.

Ziemniaki w kostkach

Składniki:

ziemniaki
masło klarowane
cebula
sól

Ziemniaki można przygotować na dwa sposoby: duszone albo sauté.

Obrać ziemniaki i pokroić w kostki o boku długości 2 cm, a następnie wrzucić do zimnej wody, aby usunąć skrobię. Odcedzić i osuszyć na ręcznikach kuchennych.

Smażyć na dużym ogniu na sklarowanym maśle (łyżka na ok 250 g ziemniaków) lub maśle wymieszanym z olejem (proprocja 2:1), (wraz z ziemniakami można dodać cebulę) często mieszając, aż się ładnie zarumienią. Zmniejszyć ogień, doprawić lekko solą i pieprzem i ewentualnie ziołami prowansalskimi.

Żeby ziemniaki się zarumieniły i wyszły sauté, nie może ich być zbyt dużo na patelni. Między poszczególnymi kawałkami powinno być trochę miejsca, w przeciwnym razie zaczną się od razu dusić.

Przykryć i smażyć/dusić do miękkości. Można podawać od razu lub trzymać pod przykryciem przez mniej więcej 15 minut.

Przed podaniem można zwiększyć ogień, a następnie dodać łyżeczkę siekanych szalotek (zamiast cebuli) i pietruszki, a dodatkowo także łyżkę masła; po kilku minutach jeszcze raz zamieszać.

Odrobinę zmodyfikowany przepis Julii Child z książki „Gotuj z Julią”.

Sałatka z tartych buraków

Składniki:

buraki
oliwa (olej)
czosnek
sól, pieprz
ocet winny
woda

Obrać buraki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub w robocie kuchennym. Podsmażyć krótko na 2 łyżkach oliwy, z dużym ząbkiem startego czosnku, tak aby się podgrzały. Dodać sól, pieprz i 1 łyżkę octu winnego, wymieszać. Wlać ¼ szklanki wody, wymieszać, przykryć i dusić powoli przez 10 minut lub do czasu, aż buraczki zmiękną, a woda wyparuje. Schłodzić i dodać więcej oliwy/oleju, octu i przypraw do smaku. Można podać z zieloną sałatą lub listkami cykorii.

Przepis Julii Child z książki „Gotuj z Julią”.

Smacznego :) Następnym razem zaprezentuję przepisy na coś słodkiego :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s