Babki, babeczki…

Dziś nadszedł czas na taki… babeczkowy wpis, czyli dwa przepisy na babeczki i jeden na babkę drożdżową :)

Babeczki z kawałkami czekolady/czekoladowe

Przepis czytelników Biedronkowej „Kropki TV”.

Składniki:

250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g cukru
150 g startej czekolady*
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 ml mleka
90 ml oleju
2 jajka

W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie połączyć wszystko ze sobą. Nałożyć do foremek i piec 20 min w temp. 200º C.

*Jeśli dodacie startą czekoladę, podczas mieszania ona się rozpuści i wyjdą babki czekoladowe (tak jak mi wyszły :)). Żeby wyszły babeczki z kawałkami czekolady, należy ją pokroić na kawałki.

Babka drożdżowa

Przepis… mojego autorstwa. Powstał, ponieważ popełniłam błąd podczas robienia bułeczek drożdżowych i wlałam 3 razy więcej mleka niż powinnam. Ciasto udało się uratować i „coś” z niego zrobić, a babka wyszła tak pyszna, że musiałam zapisać sobie ten przepis. Jestem pewna, że zrobię ją jeszcze nie raz :)


Składniki:

mąka (250 g + ok. ½ – ¾ szklanki)
3 jaja
szklanka mleka
2,5 g drożdży
1,5 łyżki cukru
łyżeczka soli
50 g masła

Drożdże wymieszać z 2-3 łyżkami ciepłej wody, dodać cukier i odstawić na pół godziny. Do miski wsypać mąkę, dodać 3 jajka, sól, roztopione masło, mleko oraz drożdże. Starannie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170o C przez ok. 30 minut.

Muffinki orzechowe

Przepis również z „Kropki TV”.  Pyszne muffinki, do których dodaje się… masło orzechowe :)


Składniki
:

150 g cukru
250 g mąki
100 g masła
100 ml mleka
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajko, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszaj. Dodaj masło orzechowe i orzechy. Ponownie wymieszaj. Foremki wypełnij do 3/4 wysokości. Piecz 25 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190o C.
Muffinki można ozdobić polewą czekoladową i dużymi kawałkami orzechów.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s