Śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Szczególnie dla mnie, nigdy nie wychodzę z domu, jeśli czegoś nie zjem, a nawet jeśli mi się zdarzy raz na ruski rok, to później przez cały dzień czuję się głodna, nawet jeśli przez resztę dnia jem więcej niż normalnie.

Dlatego dziś zaprezentuję Wam 3 przepisy na pyszne śniadania (i nie tylko) :) Co prawda bułeczki trzeba przygotować dzień wcześniej, by można je zjeść na śniadanie: ale gwarantuję Wam, następnego dnia są również pyszne.

Omlet biszkoptowy

Przepis znaleziony na cukrze wanilinowym firmy Gellwe. Polecają omlet z bitą śmietaną i owocami, ale myślę, że można go zjeść z praktycznie wszystkim :) Do tej pory jadłam go jeszcze z musem owocowym i był równie pyszny.


Składniki:

3 jajka
25 g mąki (= ok. 3 łyżki)
masło do smażenia
bita śmietana
cukier wanili(n)owy

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z łyżeczką cukru waniliowego, delikatnie połączyć z pianą i mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wylać na niego masę. Smażyć do zarumienienia. Schłodzony omlet wypełnić bitą śmietaną i udekorować owocami.

Bananowa owsianka

Przepis znalazłam w gazetce z Biedronki. Ale trochę go zmodyfikowałam :)

Składniki: 

banan
1 szklanka mleka
1/2 szklanki płatków owsianych
szczypta soli
2 łyżeczki miodu
1 łyżka migdałów
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżka rodzynek

Płatki owsiane ugotuj do miękkości w mleku z dodatkiem szczypty soli. Banana rozdrobnij widelcem, wymieszaj z owsianką. Przełóż do miseczki, na wierzchu ułóż wymieszane migdały, orzechy i rodzynki, polej miodem.

Przepis w oryginale podaje dwa banany na tę samą liczbę pozostałych składników. Ale moim zdaniem byłoby go za dużo i wyszedłby banan z owsianką :) Jeśli ktoś lubi słodką owsiankę, najlepiej wrzucić cukier podczas gotowania płatków.

Bułeczki drożdżowe

Przepis pani Magdaleny znaleziony w KropkaTV

Składniki:

1/2 kg mąki
3/4 kostki margaryny (roztopić)
3 żółtka jaja
3 łyżki cukru
szczypta soli
5 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
owoce albo dżem

Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżeczkami letniego mleka oraz dwiema łyżeczkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wyrobić ręcznie, dodając wyrośnięte drożdże.

Ciasto podzielić na cztery części. Każdą z nich rozwałkować i podzielić na ćwiartki. Na każdej ułożyć porcję owoców albo dżem (można również czekoladę) i zawinąć, rozpoczynając od brzegów do środka.

Bułeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 160° C. i piec przez 30 minut. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego ;)

A tak z innej beczki, muszę się pochwalić, że oficjalnie zdałam V semestr studiów i bardzo się cieszę :) Jeszcze jeden i… koniec :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s