Czekolada

Czasami nachodzi nas ochota na coś pysznego, słodkiego i… czekoladowego. 3 moje sprawdzone przepisy na czekoladowe małe co nie co. Po gorącą czekoladę sięgam często, uwielbiam ten napój! Najlepszy jest oczywiście w jesienne i zimowe wieczory, ale jest świetny również i w inne pory roku. Ciasto z mikrofalówki jest idealne, kiedy trzeba coś zjeść, a nie ma się ani czasu ani ochoty na upieczenie czekoladowego ciasta. Co prawda to ciasto nigdy nie dorówna murzynkowi czy innemu ciastu z czekoladą, ale jak się nie ma co się lubi… Pudding jest smaczny, ale ma jedną wadę: trzeba dużo cierpliwości, żeby go przygotować. Jednak warto poczekać.

Gorąca czekolada


Składniki:

1/3 tabliczki czekolady*
250 ml mleka
1 żółtko jajka
1-2 łyżki cukru
laska wanilii**
cynamon
szczypta chili

*najlepiej użyć gorzkiej czekolady – mniejsze zagrożenie, że napój będzie za słodki, ale można również użyć mlecznej.
** zamiast laski wanilii oraz cukru można spokojnie użyć cukru waniliowego

Mleko zagotuj z dodatkiem cynamonu, chili i wanilii (jeśli używasz cukru waniliowego, nie dodawaj go do mleka). Dodaj połamaną na kawałeczki czekoladę. Ciągle mieszając gotuj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.

Garnek zestaw z ognia, ostudź płyn do temperatury pokojowej (można wstawić naczynie z czekoladą do większego garnka z zimną wodą, wtedy szybko wystygnie).

Żółtko ukręć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Masę wlej do ostudzonej czekolady, ciągle mieszając.

Podgrzewaj na małym ogniu aż zgęstnieje. Nie dopuść do wrzenia czekolady, bo się zważy.

Ciasto z mikrofalówki

Przepis dostałam od znajomej :)


Składniki
:

4 płaskie łyżki mąki
4 łyżki cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 jajko
3 łyżki oleju
3-4 łyżki mleka

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Wstawić na 3 minuty do mikrofalówki na pełną moc. Po wyjęciu przełożyć ciasto na talerzyk i posypać cukrem pudrem.

Pudding czekoladowy


Składniki
:

1 opakowanie budyniu czekoladowego
50 g cukru
1 l mleka
gorzka czekolada
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
opakowanie cukru waniliowego
jajko
2 łyżki cukru

Zrób budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy budyń będzie jeszcze ciepły, przelej go do filiżanek i wstaw do lodówki na 2 godziny.

W garnku wymieszaj 1/2 l mleka z mąką i cukrem waniliowym. W kubku połącz jajko i 3 łyżki cukru, mieszając wlej do mleka i zagotuj. Zdejmij garnek z ognia.

Wyjmij budyń z filiżanek, polej go sosem i posyp startą czekoladą.

Sos można wykorzystać również w inny sposób. Resztę 12zjadłam z winogronami, całość była przepyszna. Do owoców świetnie się nadaje, tak samo jak do wszystkiego, co tylko może być polane słodkim sosem :)

Reklamy

6 thoughts on “Czekolada

  1. Georgia

    O matko, dlaczego Ty mi to robisz? Przecież wiesz, że ja się staram nie jeść słodkich rzeczy. XD A jeszcze jutro okres, nieeee… Umrzyj, umrzyj xd
    Czekolada nie spada na dno i się nie przypala? Bo się tego obawiam.

    Odpowiedz
    1. Inna_odInnych Autor wpisu

      Sorry, robię tu coś w stylu MOJEJ książki kucharskiej :D Poza tym… od czasu do czasu trzeba coś słodkiego zjeść :P A najlepiej rano, ponoć zwiększa metabolizm czy coś :D
      Cały czas mieszam. Prawie cały czas. Nie napisałam tego, bo dla mnie jest to oczywiste. Przecież samo mleko może się łatwo przypalić, jak się go nie miesza :) No i chyba szybciej się rozpuszcza, jeśli się ją miesza. Powinnam to tam dopisać? Że trzeba mieszać? :)

      Odpowiedz
  2. Kasia

    czy to ciasto z mikrofali nie twardnieje? kiedys robiłam takie mikrofalowe i po kilku minutach zrobiło sie jak kamien ;p Twoje wyglada smakowicie i chetnie bym je zrobila ;p

    Odpowiedz
    1. Inna_odInnych Autor wpisu

      Hmm… nie. Najlepsze jest „na świeżo”, ale jak postoi z godzinę czy dwie to nic mu nie będzie. Nie wiem, jak dłużej, zawsze zjadam całe od razu :)

      Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s