I znów czekolada :)

Dawno nie dodawałam nowych przepisów. Dziś znów będę kusić (mam taką nadzieję) słodkościami :) Jako pierwsze są muffinki, które są banalnie proste i z pewnością każdy da radę je zrobić :)

Muffinki czekoladowe


Składniki
:

180 g czekolady
180 g masła
3 jajka + 3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier

Czekoladę i masło rozpuszczamy razem na parze.

Jajka (całe i żółtka) mieszamy z cukrem (jego ilość zależy od waszego gustu oraz czekolady, jaką wykorzystujecie. Używając czekolady mlecznej dodaję nie więcej niż 3 łyżki cukru. Przy czekoladzie gorzkiej do 6 łyżek, jak to było w oryginalnym przepisie) oraz mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy lekko ciepłą masę czekoladową i ponownie mieszamy.

Masę wlewamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Smacznego :)

Przepis na muffinki znalazłam kiedyś w Internecie, niestety nie pamiętam gdzie :(

Ciasto z budyniem i śmietaną

To ciasto wymaga trochę… cierpliwości, ale również jest bardzo proste.  Przepis znaleziony na gotujmy.pl


Składniki
:

ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

masa budyniowa:
budyń o dowolnym smaku (najlepsze opakowanie na 3/4 l mleka)
mleko + cukier (ilość wg opakowania na budyniu)
100 g masła

masa śmietanowa:
400 ml śmietanki 30%
galaretka (w dowolnym smaku)
3-4 kostki czekolady

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.

Następnie przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem i dodajemy do białek. Delikatnie mieszamy mikserem, stopniowo dodając kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (albo natłuszczoną i posypaną bułką tartą). Blacha powinna być większa, najlepiej o wymiarach 25×35 cm. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy około 10 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy całe się upiekło, jeśli będzie suchy, należy wyciągnąć ciasto z pieca.

Gotowy biszkopt odstawiamy do wystudzenia i przygotowujemy krem budyniowy. Masło mieszamy z wystudzonym budyniem (najlepiej za pomocą miksera albo odpowiedniego przyrządu do ucierania). Gotową masę wykładamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki.

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (ok. pół szklanki). Czekamy aż wystygnie, ale nadal będzie w stanie ciekłym. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy galaretkę, mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na masę budyniową. Na wierzchu sypiemy starą czekoladą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia, aż wszystko stężeje.

Oczywiście można całość posypać czekoladą dopiero jak wszystko stężeje. Ciasto jest uniwersalne, każdy z was może tworzyć połączenia smakowe wedle własnego uznania. Wszystko zależy od waszego pomysłu i smaku budyniów oraz galaretek. Jeśli chcecie, by masa śmietanowa była o smaku śmietanowym, zamiast galaretki dodajcie żelatyny, ewentualnie śmietany w proszku czy jakiegoś fixu. Żeby uzyskać smak waniliowy, wystarczy wymieszać ją z cukrem waniliowym.

Smacznego

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s